Innehav

Westal är ett anrikt företag som i mer än sju decennier utvecklat funktionella och estetiskt tilltalande armaturer för den svenska marknaden.

Sann småländsk entreprenörsanda präglar Westal, företaget som grundades 1947, och där man sedan dess  tillverkat och sålt armaturer till hem och företag i Sverige. Sedan 19-60 talet har man verkat från en anläggning i Bankeryd, och där är man verksamma än idag. Westal är idag ett av landets största belysningsföretag för privat- och offentligt bruk.

Sedan starten har sortimentet utvecklats och förändrats och idag tillverkar och säljer man interiör-, exteriör- samt industribelysning. De produkter som tillverkas i Sverige sker på fabriken i Bankeryd, där har Westal en modern och digitaliserad produktionsanläggning, där hantverket och medarbetarnas kompetens fortfarande spelar huvudrollen.

På fabriken i Bankeryd specialtillverkas även unika och kundanpassade och armaturer, allt efter kundens önskemål. Medarbetarna på Westal besitter en gedigen erfarenhet och därför erbjuder företag även restaurering av äldre och antika lampor och lyktor. Allt för att arbeta efter Westals ledord flexibilitet och tillgänglighet. Westal säljer framförallt sina produkter via Sveriges elgrossister, men har även på senare år gjort en nysatsning på privatmarknaden genom ”Westal Home Selection”, en helt ny serie lampor för det moderna hemmet.

Under 2022 förvärvades Ledolight, ett företag som producerar och säljer nöd- och utrymningsarmaturer vilket blivit ett bra komplement till befintlig verksamhet. Westal har också breddat sitt sortiment genom etableringen av Westal Home Selection, där Westal gör ett återtåg till privatmarknaden. Via utvalda återförsäljare så är Westals designade armaturer nu mer lättillgängliga för privatpersoner i Sverige.

Framtiden

Westals vision är att vara en komplett ledande belysningsleverantör för den professionella marknaden i nordiska länderna, en resa som Frida Alexandersson, VD på Westal tycker är såväl spännande som utmanade.

”Westal har haft en bra utveckling de senaste åren och planen är att fortsätta vår tillväxtresa. Vi har tagit flera utvecklingssteg mot vår vision att bli en komplett och ledande aktör inom belysningsbranschen”, Frida Alexandersson, Westal.

För att lyckas på sin tillväxtresa så är det viktigt att ha en organisation som är snabbfotad och klarar av att hantera och anpassa sig efter nya förutsättningar, något som Westal arbetar kontinuerligt med. En stark och branschkunnig organisation i kombination med Huset invests erfarenhet av att driva tillväxt borgar för en fortsatt spännande utveckling av Westal.

”Det känns tryggt att ha en aktör som Huset invest med oss på vår resa. Att driva Westal i ett sammanhang där man är del av ett nätverk och kan utbyta erfarenheter med andra bolag inom Huset är väldigt positivt. Huset invest tillför kompetens och kapital samtidigt som de är ett klokt bollplank till mina idéer”, avslutar Frida.

Affärsidé

Westal tillverkar, utvecklar och marknadsför belysningsarmaturer och belysningslösningar. Vi erbjuder ett brett sortiment med hållbara armaturer för alla miljöer, även där särskilda krav ställs på kvalitet och prestanda. För Westal är projektförsäljning en viktig del av arbetet.  Tillverkningen sker företrädelsevis i Sverige. Vår huvudsakliga säljkanal är Sveriges elgrossister.

Styrelseordförande
Niclas Ekblad
VD
Frida Alexandersson
Medarbetare
42
Omsättning (MSEK)
145.8
Historia

Westal Nyheter

Westal förvärvar belysningsföretaget Ledolight och etablerar sig i Alingsås

Westal fortsätter med sin höga tillväxt och förvärvar belysningsföretaget Ledolight. Förvärvet innebär att Westal, med visionen om att bli en komplett belysningsleverantör, utvidgar sitt redan breda produktutbud med nöd- och utrymningsarmaturer.

Trius – Westals första helt klimatneutralt framtagna armaturserie som lanserades 2020

Vid produktframtagning arbetar Westal ständigt med utveckling och förbättring för att minska sin miljö- och klimatpåverkan både på nya och befintliga produkter.

Westal åker på turné med ett portabelt showroom i sin lastbil under 2020

Westal åker på turné med ett portabelt showroom.